Διαβάζεται σε 4′
Η Σφαγή της Τάλσα, το ρατσιστικό πογκρόμ στην καρδιά των ΗΠΑ
Η νύχτα που η Κου Κλουξ Κλαν αιματοκύλισε την Οκλαχόμα
η νύχτα που η Κου Κλουξ Κλαν αιματοκύλισε την Οκλαχόμα

Κατά τη διάρκεια του λεγόμενου ‘Κόκκινου Καλοκαιριού του 1919’, μιας μαύρης σελίδας στην ιστορία των ΗΠΑ όπου πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες φυλετικές επιθέσεις κατά αφροαμερικανών, καταγράφηκαν 25 ρατσιστικά πογκρόμ και προφανώς συνέβησαν αμέτρητα άλλα που ποτέ δεν καταγγέλθηκαν. Άλλωστε, η ενσωμάτωση μελών της Κου Κλουξ Κλαν στον επίσημο κρατικό μηχανισμό, απέκρυπτε την συντριπτική πλειοψηφία των ρατσιστικών εγκλημάτων.
Στην αυγή της δεκαετίας του 1920 στις ΗΠΑ, η Κου Κλουξ Κλαν μαζικοποιούταν ραγδαία κατά τη δεύτερη περίοδο της ιστορίας της (1915-1927). Η ‘Αόρατη Αυτοκρατορία’, που επανιδρύθηκε από έναν πρώην ιερέα και πλασιέ καλτσοδετών, τον Ουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς, σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου, τη διετία 1921-1923 εκτοξεύτηκε από τα 100.000 στα 2.500.000 μέλη.
Την εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Σφαγής της Τάλσα, η Κλαν είχε διεισδύσει βαθιά στον τοπικό κρατικό μηχανισμό, έχοντας μέλη υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, έναν τοπικό γερουσιαστή, ακόμα και τον ίδιο τον κυβερνήτη της Οκλαχόμα.
Τάλσα, η βασίλισσα του μαύρου χρυσού – Γκρίνγουντ, η Black Wall Street
Η μοίρα της Τάλσα θα ήταν πολύ διαφορετική, αν δεν είχαν ανακαλυφθεί τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα, το 1890. Φτιάχτηκαν τράπεζες, 5όροφο κτίριο με ασανσέρ, ξενοδοχείο και δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για πολυτέλειες που στα μεγάλα αστικά κέντρα εμφανίστηκαν πολύ αργότερα.
Στα βόρεια της Τάλσα, έχοντας ως φυσικό γεωγραφικό με την υπόλοιπη πόλη τις σιδηροδρομικές γραμμές, μια δεύτερη πόλη είχε χτιστεί.
Το Γκρίνγουντ, ή Black Wall Street όπως ονομαζόταν εξαιτίας του πλούτου του, ήταν η πόλη των μαύρων εργατών στις επιχειρήσεις των λευκών, που εκμεταλλευόμενοι τον ταχύτατο πλουτισμό των αφεντικών τους, είχαν πετύχει ένα αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής.
μια μοιραία παρεξήγηση – «ΝΑ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΓΡΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΙ»

Ο πρωταγωνιστής των γεγονότων, Ντικ Ρόουλαντ, με τη μπάλα στη μέση της αναμνηστικής φωτογραφίας από το Booker T. Washington High School. Πηγή Center for Public Secrets
Το μεσημέρι της 30ης Μάη του 1921, ο 19χρονος μαύρος λούστρος Ντικ Ρόουλαντ παρέδωσε ένα ζευγάρι παπούτσια στον 3ο όροφο του κτιρίου Ντρέξελ. Μπαίνοντας στο ασανσέρ για να κατέβει στο ισόγειο, είδε μέσα τη λευκή φίλη του, Σάρα Πέϊτζ.
Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου, έπεσε κατά λάθος επάνω της. Εκείνη τρόμαξε και έτρεξε στο αστυνομικό τμήμα, καταγγέλοντας τον Ρόουλαντ για επίθεση εις βάρος της. Ο Ρόουλαντ συνελήφθη την επόμενη μέρα.
Η φυλάκιση του Ντικ Ρόουλαντ υπέπεσε στην αντίληψη του αστυνομικού ρεπόρτερ της Tulsa Tribune.
Παρότι αυτός δεν πείστηκε από τις συζητήσεις του με τους αστυνομικούς για την αυθεντικότητα της καταγγελίας, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Ρίτσαρντ Λόϋντ Τζόουνς, ένας τυχοδιώκτης οπαδός της Κου Κλουξ Κλαν που αυτοπροσδιοριζόταν ως ‘η φωνή του δίκιου της Τάλσα’, είδε την υπόθεση ως μια είδηση που θα ενδιέφερε το κοινό του.
Το εισαγωγικό άρθρο (editorial) του φύλου της 31ης Μάη του 1921 είχε τον τίτλο: «ΝΑ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΓΡΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΙ». Μόλις μερικές εκατοντάδες αντίτυπα κυκλοφόρησαν, αφού οι ίδιοι οι συντάκτες της εφημερίδας απαίτησαν από τον Τζόουνς να αποσύρει το φύλο.
Πάραυτα, το κακό είχε γίνει. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, περισσότερα από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, όπου είχε στο μεταξύ μεταφερθεί ως κρατούμενος ο Ντικ Ρόουλαντ.
ο λόγος στα όπλα
Τρία καλοντυμένα στελέχη της Κου Κλουξ Κλαν εκφώνησαν έναν εμπρηστικό λόγο: «Η τιμή και η αγνότητα των λευκών γυναικών διακυβεύεται στην Τάλσα. Ένα μικρό κορίτσι κακοποιήθηκε, δεν αξίζει ο πόνος της εκδίκηση; Θα μπορέσει το δικαστήριο της Τάλσα να αποδώσει δικαιοσύνη στο νέγρικο κτήνος που βρίσκεται πίσω από τις μπάρες;»

Συγκροτήθηκαν ομάδες δεκάδων ένοπλων παρακρατικών, που ενώθηκαν και άρχισαν να πολιορκούν τους μαύρους υπερασπιστές του Γκρίνγουντ, που περίμεναν επίσης οπλισμένοι ακριβώς πίσω από τις γραμμές. Ο συνολικός αριθμός του όχλου ξεπερνούσε τις 10.000, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Έχοντας πληροφορηθεί για τα τεκταινόμενα έξω από το δικαστήριο, μια ομάδα δεκάδων οπλισμένων μαύρων ξεκίνησαν την κάθοδό τους προς το Δικαστήριο.
Αρχικά πείστηκαν από τον βοηθό του σερίφη να αποχωρήσουν ειρηνικά, κατόπιν όμως φημών για επίθεση του λευκού όχλου, οι οπλισμένοι αφροαμερικανοί επέστρεψαν.
Μια αψιμαχία μεταξύ των δύο οπλισμένων ομάδων, οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών που γρήγορα εξαπλώθηκαν και το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Συγκροτήθηκαν ομάδες δεκάδων λευκών, που παίρνοντας όπλα και στολές από το αστυνομικό τμήμα, ετοιμάστηκαν να εισβάλλουν στο Γκρίνγουντ. Ο συνολικός αριθμός του όχλου ξεπερνούσε τις 10.000, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
το Γκρίνγουντ στις φλόγες – βομβαρδισμός από αέρα
Στις 5.08πμ της 1ης Ιούνη του 1921, ένα διαπεραστικό σφύριγμα έσκισε τον ουρανό: Ήταν το σύνθημα της εισβολής. Οι γραμμές του τρένου και οι γύρω δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν αρχικά αμφίρροπο.
Ομάδες εμπρηστών έσπαγαν τα παράθυρα των σπιτιών και πέταγαν μέσα αναμμένα στουπιά. Όταν οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονταν να βγουν μαζί με τις οικογένειές τους, αντιμετώπιζαν καταιγισμό σφαιρών.
Από τα ανατολικά εμφανίστηκαν δύο πολεμικά διπλάνα που με τα πολυβόλα τους εξαπέλυσαν ρίπες κατά των οχυρωμένων σπιτιών. Η έκβαση της μάχης έγειρε οριστικά προς τη μεριά του λευκού όχλου.
Ακόμα και λευκές γυναίκες και παιδιά, επιδίδονταν σε λεηλασίες. Στη μέση της Λεωφόρου Ντιτρόιτ, ένας επιτιθέμενος λευκός έπαιζε σε πιάνο που είχε κλαπεί από κάποιο σπίτι και τριγύρω του, άντρες και γυναίκες χόρευαν.
η πολιορκία της εκκλησίας Mount Zion
Περισσότεροι από 50 οπλισμένοι αφροαμερικανοί είχαν οχυρωθεί στην εκκλησία Mount Zion. Όταν τα πυρομαχικά τους τελείωσαν, οι επιτιθέμενοι πλησίασαν το πανύψηλο κτίριο και πέταξαν μέσα αναμμένα στουπιά.

Οι όμηροι που δεν εκτελέστηκαν, ξεκίνησαν δεμένοι την πορεία τους προς το κέντρο της Τάλσα, ενώ έφιπποι αστυνομικοί και οπλισμένοι λευκοί τους επιτηρούσαν. Η εικόνα παρέπεμπε στο καθεστώς της δουλείας που υποτίθεται πως είχε καταργηθεί 56 χρόνια πριν. Πηγή Berkeley Law
Σε λίγα λεπτά ο ναός τυλίχτηκε στις φλόγες, αναγκάζοντας τους υπερασπιστές του να κάνουν έξοδο απελπισίας. Λιγότεροι από δέκα κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και να διαφύγουν.
Όταν οι μάχες σταμάτησαν και η πυρκαγιά έσβησε, μια έκταση 35 οικοδομικών τετραγώνων είχε μετατραπεί σε στάχτη. Οι όμηροι που δεν εκτελέστηκαν, ξεκίνησαν δεμένοι την πορεία τους προς το κέντρο της Τάλσα.
Οι άστεγοι πλέον αφροαμερικανοί στοιβάχτηκαν στο γήπεδο baseball του McNulty Park. Λευκοί φίλοι ή εργοδότες τους, έρχονταν και τους παραλάμβαναν, αφού πρώτα εγγυόνταν προσωπικά για την “ακεραιότητα” του χαρακτήρα τους.
απολογισμός
Η πρόταση της επιτροπής της Πολιτείας της Οκλαχόμα, που συστήθηκε το 1997 με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης, για χορήγηση αποζημιώσεων στους επιζώντες και στους απογόνους τους, δεν έγινε αποδεκτή.
Από την έρευνα του ιστορικού και συγγραφέα Ed Wheeler που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oklahoma Impact to 1971, προκύπτει ο τραγικός απολογισμός του ρατσιστικού πογκρόμ: 300 περίπου νεκροί, 531 τραυματίες που περιέθαλψε ο Ερυθρός Σταυρός, 1115 σπίτια καμένα ολοσχερώς και άλλα 314 λεηλατημένα.
Τα στοιχεία υιοθετήθηκαν πλήρως από τις αρχές και θεωρούνται σήμερα ως ο επίσημος απολογισμός της Σφαγής της Τάλσα.